R'FY 1 : Ayam Paprik Kelantan

RESEPI AYAM PAPRIK KELANTAN TURUN TEMURUN KAKMOH POKCIK PO

Hai guys! Selamat bersua kembali! Welcome back to my blog 😘 Dah lama kan eh tak.. AGAK lama sis tak update blog ye. Nak kata macam chipsmore tu tak tapi bila busy manjang pastu acacah nak blogging waktu malam sekali blogging dalam mimpi tu yang berbulan takde update ye πŸ˜‚ Maafkan sisturrr😭 So sis pun taknak cakap banyak, entry kalini sis nak share resepi ayam paprik versi kelantan turun temurun dari nenek sis. Resepi ni kawan sis yang mintak sebab dah rindu sangat dengan masakan sis so sis share dekat sini. Awak semua pun boleh merasa jugak kan πŸ™Š



Sumber gambar: Google 

Haa mesti pelik kenapa sumber gambar dari google kan? Tak perlu pelik sebab sisturr blogging ni waktu malam dan sistur lupa nak tangkap gambar. Tapi sebab sis dah janji, so sis tunaikan untuk publish resepi ni.

Bahan bahan : 
• 1/2 ekor ayam (2/3 orang makan)
• 2 batang serai
• 10-15 cili padi (ikut level kepedasan masing-masing)
• 1 inci kunyit 
• 4-5 helai daun limau purut
• 3-4 ulas bawang merah (kalau saiz kecil boleh letak lebih 2/3 ulas)
•  2-3 ulas bawang putih
• 1/2 bawang besar
• gula
• garam (secukup rasa)
• penambah perasa
• sedikit air (half cup)

Cara penyediaan :
1. Potong ayam (jadikan saiz dadu) 
2. Bersihkan ayam
3. Lumurkan ayam dengan sedikit garam 
4. Goreng ayam sehingga separuh masak 
5. Kemudian kisar bahan bahan di atas seperti bawang putih, bawang merah, cili padi, kunyit, dan serai. 
* Serai dihiris terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam blender
6. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing (jangan terlampau garing)
7. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng ke dalam tumisan tadi dan masukkan asam keping beserta daun limau purut yang telah dihiris, bawang besar , garam dan gula, penambah rasa dan air yang telah disediakan. 
8. Masak sehingga sebati dan pastikan ayam masak sepenuhnya.
9. Siap! Boleh dihidang untuk menjamu selera.

SELAMAT MENCUBA MOONZONERS!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

R'FY 4: RESEPI SAMBAL GEPREK

R'FY 3: RESEPI AYAM GEPREK INDONESIA

CORONAVIRUS TAKE OVER HIM