R'FY 4: RESEPI SAMBAL GEPREK
Hai guys! Haritu moon ada buat vote dekat Instagram sama ada you guys nak resipi atau tak eh tengok-tengok ramai pulak yang nak. So, moon decide nak share je dekat sini. Resepi ni memang la resepi sendiri tapi diadaptasi daripada negara jiran jugak.

See? nampak sedap kan?
Jom! Moon share bahan-bahan untuk masak sambal geprek ni. Janji okey bahan-bahan ni tak susah pun nak cari, moon believe that yang semua bahan ada je kat dapur korang tu.
See? nampak sedap kan?
Bahan-bahan:-
✔️ Cili padi (10-15 biji) nak pedas lagi hang letak lah 20 biji π ikut level kepedasan sendiri lah okey.
✔️ Bawang putih (2/3 ulas)
✔️ Bawang merah (3/4 biji)
✔️ Limau nipis
✔️ Cili kering kerinting (optional)
✔️ Tomato (yang suka boleh letak)
✔️ Gula Garam
✔️ Kiub ayam/ Knorr
✔️ Minyak masak (untuk goreng bahan)
Cara penyediaan:
1. Mula mula, bersihkan bahan tadi.
2. Lapkan sehingga kering (kurang risiko merecikss tu) kalau tak tutup je kuali guna penutup periuk π€£
3. Tunggu sehingga naik aroma. Toskan minyak.
4. Gesek kasar bahan yang digoreng tadi.
5. Tambahkan bahan perasa, gula dan garam SECUKUP RASA
6. Masukkan minyak yang dah guna tdi sedikit demi sedikit. Jangan banyak sangat kang nanti ada yang obes sebab minyak π
7. Perahkan limau nipis ke dalam sambal tadi. Biar rata. Limau nipis ni ikut korang nak masam macam mana tapi kalau cili 15-20 boleh guna 3 hirisan limau nipis laa. Kalau limau nipis besar dan banyak air 1/2 hiris pun dah cukup.
Notes: Limau nipis ni rahsia Moon. Supaya sambal tu lagi sedap. Boleh cuba kalau tak percaya! π
Okeyy? Dah siapπ kejap je kan nak tambah selera cik abang tu? Tak susah pun π Jom kita MEMASAK!
P/ss: Lagi sedap kalau makan dengan nasi panas, salad atau ulam lain seperti timun batang, telur/ayam/daging goreng. Kalau tambah 2/3 pinggan jangan salahkan Moon tau!
Jumpa lagi dekat slot yang akan datangπ
I LOVE YOU, MOONZONERS!
Comments
Post a Comment